U trendu

Iran: Inspekcije samo u okvirima sprazuma iz 2015. godine

TEHERAN – Iran neće dozvoliti inspekcije mimo onih koje su sadržane u nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, saopštio je danas direktor agencije za atomsku energiju Muhamed Eslami, prenosi Rojters.

NJegova izjava dolazi u trenutku kada se Sjedinjene Američke Države spremaju da odgovore na „konačan predlog“ EU, na koji je Iran prošle nedelje odgovorio, a kojim treba da se oživi nuklearni sporazum Teherana sa svetskim silama, navodi britanska agencija .

„Posvećeni smo inspekcijama u okviru nuklearnog sporazuma koje su povezane sa nuklearnim ograničenjima koja smo prihvatili u prošlosti. Ni jedne reči više, ni jedne reči manje“, izjavio je Eslami, prema video snimku koji prenose iranski državni mediji.

Visoki američki zvaničnik saopštio je u ponedeljak Rojtersu da je Iran odustao od nekih svojih glavnih zahteva u pregovorima za obnavljanje sporazuma sa velikim silama, uključujući insistiranje da međunarodni inspektori zatvore pojedine istrage njegovog nuklearnog programa, što povećava mogućnost za dogovor.

SAD imaju za cilj da uskoro odgovore na nacrt dokumenta koji je predložila Evropska unija i kojim bi se obnovio nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015. koji je bivši američki predsednik Donald Tramp napustio, a sadašnji predsednik Džozef Bajden nastoji da oživi, navodi britanska agencija.

Iran je insistirao da sporazum može biti spašen samo ako Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) odustane od svojih tvrdnji o nuklearnim aktivnostima Teherana, što Vašington i druge zapadne sile smatraju neopravdanim zahtevom.

U junu je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) usvojila rezoluciju u kojoj kritikuje Iran zbog odbijanja da pruži odgovore o tragovima uranijuma na tri neprijavljena mesta, a Teheran je nakon toga objavio da je pustio u rad nove centrifuge za obogaćivanje uranijuma.

Eslami je danas ponovio iransku tvrdnju da neosnovane optužbe o težnjama Irana da proizvodi nuklearno oružje promoviše Izrael, uz pomoć antirevolucionarnih snaga, izvestila je novinska agencija IRNA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.