U trendu

Iran naredio svom džudisti da izgubi da bi izbegao Izraelca

TOKIO – Bivši svetski šampion u džudou, Iranac Said Molaei, plaši se da se vrati kući nakon što se oglušio o naredbu vlade da namerno izgubi meč na Svetskom prvenstvu u Tokiju, kako bi izbegao moguću borbu sa izraelskim takmičarem u narednoj rundi.

Međunarodna džudo federacija saopštila je da je zamenik iranskog ministra sporta Davar Zani naredio Molaeiju da izgubi meč u ranoj fazi takmičenja, kako bi izbegao borbu sa Izraelcem Sagijem Mukijem, prenosi Rojeters.

AP navodi da je iranskog takmičara zatim pozvao predsednik olimpijskog komiteta te zemlje Reza Salehi Amiri i da mu je rekao da se pripadnici bezbednsnih sluzbi nalaze u kući njegovih roditelja.

Molaei je na takmičenju branio titulu prvaka sveta, a sa Izraelvem Mukijem bilo je moguće da se sastane u finalu.

Njih dvojica su pre prvenstva bili najbolje rangirani takmičari u svojoj kategoriji.

Molaei je rerkao da mu je naređeno da se povuče pre preliminarne borbe sa ruskim džudistm, kako ne bi izgledalo da bojkotuje Izrael.

Iranac je nastavio da se takmiči, ali je izgubio u polufinalu, tako da ipak nije morao da se sastane sa Mukijem, koji je na kraju osvojio zlatnu medalju, a Molaeija nazvao inspiracijom.

Molaei je istakao da mu je potrebna pomoć jer se plaši, iako su mu vlasti Irana rekle da može da se vrati bez problema.

„Želim da se takmičim kad god mogu. ŽIvim u zemlji čiji zakoni mi to ne dozvoljavaju. Nemamo izbora, svi sportisti moraju da se povinuju. Sve što sam uradio je za moj novi život“, naveo je Molaei u saopštenju.
Međunarodna džudo federacija je navela da će pomoći Molaeiju da se propremi za Olimpijske igre koje se održavaju sledeće godine takođe u Tokiju.

Ukoliko Iran odbije da ga prijavi, on bi mogao da nastupi u timu sportista izbeglica, koji podržava Međunarodni olimpijski komitet.

Iranski sportisti su nekoliko decenija upražnjavali politiku da se ne takmiče sa Izraelcima, koje ta zemlja ne priznaje.

Iz Međunarodne džudo federacije su rekli da su se Iranci povlačili sa takmičenja pravdajući se „spornim povredama“, kako bi izbegli susrete sa Izraelcima.

Molaeijev slučaj desio se samo četiri meseca nakon što su zvaničnici iz sveta džudoa pozdravili napredak u odnosima sa Iranom, pošto je Amiri u pismu obećao „potpuno poštovanje olimpijskog karaktera i principa nediskriminacije“.

Iranski ministar sporta Masud Soltanifar optužio je Međunarodnu džudo federaciju da pokušava da „stvori probleme“ sa Molaeijem, prenela je agencija IRNA.

On je najavio da će Iran uputiti protest Međunarodnom olimpijskom komitetu.

Menadžer iranskog tima Madžid Zareian takođe je kritikovao Međunarodnu džudo federaciju, navodeći da je sve unapred namešteno kako bi se Molaei sastao sa takmičarem iz Izraela.
„Nisu mi dozvolili da budem sa mojim takmičarem u sali za treninge. Nakon takmičenja prebacili su Molaeija u drugi hotel bez mog odobrenja i suprotno pravilima“, rekao je Zareian.
On je negirao da su iranske vlasti vršile pritisak na Molaeija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.