U trendu

Iran: Necemo ukljucivati kamere IAEA dok se ne ozivi sporazum

TEHERAN – Iran će držati nadzorne kamere Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ugašenim dok se ne oživi nuklearni sporazum iz 2015. godine, izjavio je danas šef iranske Organizacije za atomsku energiju Mohamed Eslami, prenela je poluzvanična novinska agencija Tasnim.

Iran je obavestio IAEA da je uklonio opremu agencije na lokacijama gde je bila postavljena, u šta spada 27 nadzornih kamera koje su instalirane prema dogovoru iz 2015. godine.

„Nećemo uključitikamere IAEA dok se druga strana ne vrati u nuklearni sporazum“, kazao je Eslami, preneo je Rojters.

Iranski ministar spoljnih poslova Naser Kanani optužio je šefa IAEA Rafaela Grosija da ima „neprofesionalne, nefer i nekonstruktivne poglede“ na nuklearni program Teherana.

On je, takođe, rekao da se nada da će bi povratak Teherana u nuklearni sporazum mogao da se desi uskoro, ukoliko SAD pokažu znak dobre volje.

Nuklearni sporazum iz 2015. godine je uveo ograničenja na iranske nuklearne aktivnosti, a da zauzvrat Teheran dobije ukidanje međunarodnih sankcija.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp povukao je Ameriku iz sporazuma 2018. godine i uveo oštre ekonomske sankcije Teheranu.

Iran je odgovorio tako što je prekršio nuklearne restrikcije, podseća britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar