U trendu

Iran: O našoj saradnji sa Sirijom neće odlučivati niko treći

Ministar odbrane Irana Amir Hatami izjavio je danas u Damasku da će njegova zemlja nastaviti da podržava sirijsku vladu kako bi osigurala poboljšanje bezbednosti u regionu i dodao da o saradnji te dve zemlje neće odlučivati „treća strana“.

Izrael je izrazio zabrinutost zbog sve većeg uticaja Irana u Siriji i optužuje Teheran da želi da uspostavi uporište u blizini granice s jevrejskom državom.

SAD vrše pritisak na Iran da povuče svoje borce iz Sirije. Savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je da su na nedavnim sastancima američkih i ruskih zvaničnika razmatrani načini kako bi to moglo da bude uradjeno i ocenio da je to pitanje prioritet za Vašington.

Teheran navodi da je u Siriji prisustan na poziv sirijske vlade.

„Nijedna treća strana ne može da utiče na prisustvo iranskih savetnika u Siriji“, rekao je Hatami novinarima.

On je naveo i da se nada da Iran može da igra „produktivnu ulogu“ u obnovi Sirije, prenela je iranska televizija Pres.

Hatami je danas započeo dvodnevnu posetu Siriji susretom sa predsednikom Bašarom Asadom i drugim visokim zvaničnicima.

Očekuje se da visoka vojna delegacija na čelu s Hatamijem učvrsti saradnju dve zemlje, a iranski mediji navode da se očekuje potpisivanje novih vojnih i odbrambenih sporazuma Teherana i Damaska.

Iran je uz Rusiju glavni Asadov saveznik u sirijskom gradjanskom ratu, čije je snage ojačao slanjem hiljada vojnih savetnika i boraca.

Poseta šefa iranske diplomatije dolazi u trenutku kada se sirijske snage pripremaju za ofanzivu na provinciju Idlib na severu zemlje, poslednje veliko uporište pobunjenika, gde su i teroristi Al Kaide prisutni u velikom broju.

Ta provincija, u kojoj živi oko tri miliona ljudi, graniči se s Turskom, koja strahuje da bi ofanziva sirijskih snaga mogla da izazove humanitarnu i bezbednosnu katastrofu.

Idlib je bio glavna tema razgovora ministara spoljnih poslova Turske i Rusije, Mevluta Čavušoglua i Sergeja Lavrova, u petak u Moskvi. Dok Turska traži odlaganje bilo kakve ofanzive, Rusija optužuje pobunjenike da iz te provincije napadaju njene snage.

Naredni samit Turske, Rusije i Irana, posrednika u sirijskom sukobu, očekuje se početkom septembra u Teheranu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.