U trendu

Iran odbacio mogućnost novih nuklearnih pregovora (VIDEO)

Iran je danas odbacio ideju o novim pregovorima o svom nuklearnom programu, koju je izneo francuski predsednik Emanuel Makron, i ocenio da bi proširivanje postojećeg sporazuma iz 2015. značilo njegovu propast.

Makron je tokom jučerašnjeg sastanka sa predsednikom SAD Donaldom Trampom rekao da bi „trebalo otvoriti nove pregovore“ sa Teheranom da bi se obezbedio „mir u regionu“.

„Želimo da budemo sigurni da oni (Iran) ne dodju u posed nuklearnog oružja“, rekao je francuski lider i dodao da „instrument za to postoji do 2025“, kada ističe sporazum koji su u Beču potpisali Iran i šest svetskih sila.

Teheran je prihvatio da ograniči svoj nuklearni program i obaveže se da nikad neće težiti da napravi atomsku bombu u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

SAD su se unilateralno povukle iz tog sporazuma u maju 2018.

Emanuel Makron već duže vreme pokušava da progura ideju novog sporazuma koji bi proširio postojeći i uključivao ograničenja za iranski raketni program.

„Pokretanje pitanja koja ne spadaju pod nuklearni sporazum ne doprinosi očuvanju nuklearnog sporazuma već će, naprotiv, povećati nepoverenje potpisnica“, rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi.

Prema njegovim rečima, evropske zemlje potpisnice, Francuska, Nemačka i Velika Britanija, „nisu sposobne da ispune svoje obaveze“.

Te tri zemlje pozivaju da se sporazum očuva uprkos povlačenju Vašingtona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar