U trendu

Iran odbacio optužbe da stoji iza napada dronom na tanker

TEHERAN – Iran je danas saopštio da nije umešan u napad dronom na naftni tanker, kojim upravlja izraelska kompanija, u vodama Arapskog mora, nadomak obala Omana.

„Cionistički režim (Izrael) stvorio je nesigurnost, teror i nasilje. Teheran osuđuje ove optužbe o umešanosti Irana. Takvim neosnovanim optužbama Izrael pokušava da odvrati pažnju od činjenica“, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Irana Said Katibzadeh na današnjoj konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Na tanker sa naftom, koji je plovio u Arapskom moru nadomak obala Omana, izvršen je napad dronom u kojem je poginulo dvoje članova posade broda.

Iako niko nije preuzeo odgovornost za napad, izraelski zvaničnici optužuju Iran da stoji iza ovog smrtonosnog vazdušnog udara bespilotnom letelicom, naveo je AP.

U napadu na tanker Ulica Merser, brod u vlasništvu Japana koji je plovio pod liberijskom zastavom, a kojim upravlja izraelska kompanija Zodiak Maritajm, poginuli su jedan Britanac i jedan Rumun.

Ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Dominikom Rabom i poručio da je „potrebno da se oštro odgovori na napad“, međutim nije eksplicitno okrivio Iran za ovaj napad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.