U trendu

Iran optužio IAEA da je objavila nepravedan izveštaj

TEHERAN/PARIZ – Iran je danas optužio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da je objavila nepravedan izveštaj o istrazi o nuklearnim aktivnostima Teherana.

Organizacija Ujedinjenih nacija juče je saopštila da Iran nije dao verodostojan odgovor na dugogodišnja pitanja o poreklu čestica uranijuma pronađenih na tri neprijavljena mesta, prenosi agencija Rojters.

„Nažalost, ovaj izveštaj ne odražava realnost razgovora između Irana i agencije“, rekao je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Said Katibzadeh novinarima.

On je rekao da to nije fer niti izbalansiran izveštaj i dodao da se čini da je „pritisak cionista i drugih aktera skrenuo put tehničkih izveštaja na političko polje“.

„Očekujemo da se ovaj trend ispravi“, poručio je on.

Kako navodi britanska agencija, nedostatak napretka mogao bi da dovede do novog diplomatskog sukoba Irana sa Zapadom u momentu kada je za narednu nedelju zakazan Upravni odbor IAEA koji čini 35 zemalja.

Ukoliko zapadne sile zatraže rezoluciju kojom će se kritikovati Teheran to bi moglo da zada dodatni udarac naporima da se oživi nuklearni sporazum iz 2015. godine.

„Pozivamo Iran da bez odlaganja odgovori na pitanja i potrebe IAEA u skladu sa njenim sporazumom o zaštitnim garancijama“, rekao je zamenik portparola francuskog Ministarstva spoljnih poslova Fransoa Delmas novinarima.

„U bliskim smo konsultacijama s našim partnerima o praćenju ove situacije na sledećem Odboru“, dodao je.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.