U trendu

Iran optužio SAD za industriju optužbi protiv Teherana

HAG – Advokati koji zastupaju Iran, izjavili su danas pred sudijama Međunarodnog suda pravde u Hagu, da su Sjedinjene Države kreirale „industriju optužbi“ protiv Teherana, kršeći na taj način međunarodno pravo, preneo je Rojters.

Advokati, koji su podneli tužbu Međunarodnom sudu pravde 2016. godine, optužuju Vašington da je 1955. godine prekršio prijateljske odnose sa Teheranom tako što je dozvolio američkim sudovima da konfiskuju sredstva iranskih kompanija, uključujući 1,75 milijardi dolara iz Iranske centralne banke.

Objašnjeno je da je to učinjeno da bi se obeštetile žrtve terorističkih napada za koje je Vašington optužio Iran. Iran je tada negirao da podržava terorizam.

SAD će odgovoriti na tužbu Teherana u sredu.

Advokati SAD-a, na prethodnim saslušanjima na sudu, izjavili su da sud treba da odbaci iranske zahteve jer je Teheran sponzorisao međunarodni terorizam.

Međunarodni sud pravde u Hagu je najviši sud Ujedinjenih nacija koji rešava međudržavne sporove i njegove odluke su obavezujuće. SAD i Iran su među nekoliko zemalja koje nisu poštovale odluke Međunarodnog suda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar