U trendu

Iran osudio nove američke sankcije protiv njega

Iran je čvrsto osudio danas odluku SAD da uvedu nove sankcije protiv iranskog ministarstva za obaveštajna pitanja zbog optužbe da je odgovorno za sveobuhvatne sajber napade u Albaniji.

Albanija, balkanski saveznik SAD i NATO, prekinula je 7. septembra odnose sa Iranom, okrivivši tu zemlju za sajber napade kojim je u julu nastojano da se uništi kompjuterska infrastruktura vlade, ali koji prema Tirani nisu uspeli.

SAD su objavile juče uvodjenje sankcija pre svega usmerenih na iransko ministarstvo za obaveštajna pitanja i na ministra Esmaila Katiba, optužujući ga da nadgleda više mreža sajberšpijunaže i hakovanja u svetu.

Iran je ocenio kao neosnovane optužbe za sajber napade u Albaniji i nazvao prekid diplomatskih odnosa Albanije sa Iranom „nepromišljenim i lošim“.

U saopštenju je portparol iranskokg ministarstva Naser Kanani rekao da Iran „čvrsto osudjuje odluku američkog ministarstva finansija da uvede nove sankcije“ ministarstvu za obaveštajna pitanja Irana.

„Brzo pružena podrška Amerike lažnoj optužbi albanske vlade… pokazuje da tvorac scenarija nije Albanija već američka vlada“, rekao je on.

On je takodje optužio SAD da su pružile punu podršku terorističkoj sekti, u aluziji na pokret Mudžahedini naroda, opozicionu grupu u egzilu koja je zabranjena u Iranu.

Od 2013. godine Albanija je primila na zahtev SAD i UN, članove grupe Mudžahedini naroda.

„Ta kriminalna organizacija deluje kao jedna od alatki Amerike u činjenju terorističkih dela i sajber napada“ protiv Irana, rekao je iranski portparol.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar