U trendu

Iran platio deo duga UN, očekuje da mu se vrati pravo glasa u Genralnoj skupštini

TEHERAN – Vlasti Irana saopštile su danas da je ta zemlja platila deo dospelih obveza Ujedinjenim nacijama i sada očekuju da im se vrati suspendovano pravo glasa u Generalnoj skupštini UN.

Stalni ambasador Irana pri UN Madžid Taht Revanči rekao je da je UN-u prebačeno 18 miliona dolara iranske finansijske imovine koju je zamrzla Južna Koreja, objavila je agencija Anadolija.

„Očekujemo da se Iranu vrati pravo glasa u UN. Nažalost, već drugu godinu zaredom suočavamo se s problemom plaćanja članarine zbog opresivnih i jednostranih američkih sankcija Iranu“, kazao je Revanči, a prenela agencija Tasnim.

Prema 19. članu Povelje UN, pravo neke zemlje da glasa u Generalnoj skupštini UN će biti suspendovano ukoliko je njen dug prema organizaciji veći od plaćanja koje je izvršila u poslednje dve godine.

Ministarstvo spoljnih poslova Irana saopštilo je da se veruje da će od ponedeljka Iran dobiti pravo glasanja, kada se završi finansijska transakcija, prenela je iranska novinska agencija Mer.

Ministarstvo finansija iz Seula je potvrdilo danas da je Iran platio svoje obaveze Ujedinjenim nacijama uz pomoć sredstava zamrznutih u Južnoj Koreji.

I prošle godine je Iran je izgubio pravo glasa u Generalnoj skupštini jer je dugovao više od 65 miliona dolara, a vratio je pravo glasa uplativši minimalnu uplatu od 16 miliona dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar