Iran poručio IAEA da će “drastično smanjiti” saradnju

TEHERAN – Iran je poručio Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) da će znatno smanjiti saradnju u roku od sedam dana, navodi se u izveštaju agencije za članice, prenosi Rojters.

Iran je u proteklih nekoliko meseci ubrzao kršenje sporazuma postignutog 2015. godine sa svetskim silama, kojim se predviđalo ograničenje iranskog nukelarnog sporazuma u zamenu za ukidanje sanckija Iranu.

Nepoštovanje sporazuma počelo je 2019. godine kao odgovor na jednostrano povlačenje SAD iz dogovora pod tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom i ponovno uvođenje američkih sankcija Iranu.

Iran je obavestio IAEA 15. februara da će od 23. februara prestati sa sprovođenjem dobrovoljnih transparentnih mera u skladu sa sporazumom, uključujući i dodatni protokol – navodi se u saopštenju IAEA.

Prema sporazumu, Iran primenjuje Dodatni protokol koji IAEA daje ovlašćenje da vrši inspekcije u kratkom roku na raznim lokacijama. To je dodatak osnovnim obavezama prema takozvanom Sporazumu o zaštitnim merama zemlje sa IAEA. Iran ga je potpisao, ali nije ratifikovao.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.