U trendu

Iran posle više godina vraća amabasadora u Ujedinjene Arapske Emirate

TEHERAN – Iran je saopštio da je postavio ambasadora Rezu Amerija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, po prvi put nakon 2016. godine, u trenutku obnavljanja odnosa između zalivskih država i Irana, prenosi Rojters.

Taj potez dolazi nakon što su UAE u avgustu krenuli sa unapređivanjem diplomatskih odnosa i saopštili da vraćaju svog ambasadora u Teheran.

Ujedinjeni Arapski Emirati su spustili nivo diplomatskih odnosa sa Iranom nakon što je Saudijska Arabija prekinula veze sa Teheranom u januaru 2016.

Saudijska Arabija je tada pogubila 47 ljudi, među kojima je bio i šiitski sveštenik, zbog njihove umešanosti u dešavanja tokom „arapskog proleća“.

Iran je osudio pogubljenje šiitskog sveštenika, a u masovnim protestima u Teheranu napadnuta je ambasada Saudijske Arabije.

Zvaničnici Rijada su prošlog meseca u Kini saopštili da će ponovo uspostaviti odnose sa Teheranom, po dogovoru kojem je posredovao Peking, prenosi Rojters.

UAE su važil sa glavnog partnera Irana među arapskim zemljama, a emirat Dubai je bio jedna od glavnih veza Irana sa spoljnim svetom, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar