U trendu

Iran potvrdio snimke o incidentima u zatvoru

TEHERAN – Iranske vlasti priznale su danas da su video snimci koje je prikupila navodna hakerska grupa, a koji prikazuju navodne zloupotrebe u zloglasnom zatvoru Evin u Iranu verodostojni, prenosi AP.

Komentar iranskog zvaničnika zatvorske uprave Mohameda Mehdija Hajmohamadija uz prihvatanje odgovornosti, usledio je dan nakon što je AP objavio delove video zapisa i izveštaj o zlostavljanju u objektu na severu Teherana, već dugo poznatom po tome što su u njemu politički zatvorenici i oni koji su povezani sa Zapadom.

U svojoj izjavi na Tviteru, Hajmohamadi se zarekao da će izbeći ponavljanje incidenata koji su izavali ogorčenje, kao i da će se suočiti s počiniocima.

„Izvinjavam se Svemogućem Bogu, dragom Vrhovnom vođi, našoj velikoj naciji i plemenitim zatvorskim oficirima čiji napori neće biti zanemareni zbog pogrešnih postupaka drugih“, napisao je on.

Hajmohamadi, međutim, nije ponudio nikakav plan kako će se vlasti izboriti sa zloupotrebama u Evinu, u kome se od izgradnje 1971. godine pod iranskim šahom, dešavao niz incidenata koji su se nastavili i u Islamskoj Republici.

Nakon što je Iran porazio demonstrante nakon reizbora predsednika Mahmuda Ahmadinedžada 2009. godine, mnogi od onih koji su uhapšen završili su u Evinu, a poslanici su se kasnije zalagali za reforme u tom zatvoru, nakon izveštaja o zloupotrebama, što je dovelo do postavljanja nadzornih kamera.

U jednom delu snimka o kome je juče izvestio AP, čovek razbija ogledalo u kupatilu pokušavajući sebi da nanese povrede na rukama, a zatvorenici, pa čak i stražari, vide se kako se tuku na snimcima koji su napravljeni nadzornim kamerama.

Četvorica bivših zatvorenika u Evinu, kao i iranski aktivista za ljudska prava u inostranstvu, potvrdili su za AP da video zapisi podsećaju na područja iz ovog objekta na severu Teherana, a neke od scena su se takođe podudarale sa fotografijama objekta koje su prethodno snimili novinari, kao i sa slikama zatvora viđenim na satelitskim fotografijama.

Nalog na društvenim mrežama koji je ove video zapise dostavio AP-u naziva se „Alijina pravda“, što upućuje na zeta proroka Muhameda koga šiiti poštuju, a takođe se ruga iranskom vrhovnom vođi Ali Hamneiju.

Do sada sa ovog naloga nije odgovoreno na pitanja agencije o tome kako su došli u posed ovih snimaka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar