Iran traži poštovanje suvereniteta zemalja u borbi protiv terorizma

Iranske vlasti zatražile su večeras poštovanje suvereniteta zemalja u borbi protiv terorizma nakon što je Turska u nekoliko navrata bombardovala položaje Islamske države u Sirije i Radničke partije Kurdistana (PKK) u Iraku.

Turska je neprijateljski nastrojena i prema sirijskom režimu Bašara el Asada i odbija svaku saradnju s njim za razliku od Irana koji je Asadov saveznik.

Portparolka iranskog Ministarstva inostranih poslova Marzijeh Afkan izjavila je da svaka borba protiv terorizma treba da poštuje međunarodna pravila i nacionalni suverenitet država“.

„Svaka akcija koja dovodi do slabljenja nacionalnih vlada može dodatno da podstakne terorističke grupe u kriminalnim radnjama“, ocenila je ona aludirajući da Turska nije koordinisala svoje napade u Siriji s tamošnjim vlastima.

Iran, kao moćna šiitska država, podržava sirijske i iračke vlasti, pruža im finansijsku pomoć i stavlja im na raspolaganje svoje vojne savetnike u borbi protiv džihadista.

Vlasti u Teheranu optužile su zapadne zemlje, arapske zalivske zemlje i Tursku da su doprinele jačanju Islamske države podržavajući pobunjenike u Siriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.