U trendu

Iran učetvorostručio proizvodnju slabo obogaćenog uranijuma

Iran je učetvorostručio proizvodnju slabo obogaćenog uranijuma usred tenzija sa SAD oko medjunarodnog nuklearnog sporazuma, javile su danas iranske agencije Fars i Tasnim.

Agencije su navele da je reč o proizvodnji uranijuma obogaćenog samo do granice od 3,67 odsto, postavljene medjunarodnom nuklearnim sporazumom Irana i velikih sila iz 2015. godine, prenosi Asošiejted pres.

Medjutim, četvorostruko povećanje proizvodnje značilo bi da će Iran najverovatnije probiti ograničenja zaliha postavljena tim sporazumom.

Iran je saopštio da je o svojoj odluci obavestio Medjunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA). Ta agenija UN za sada nije komentarisala potez Teherana.

Tenzije izmedju Vašingtona i Teherana porasle su otkako su SAD prošle godine napustile medjunarodni nuklearni sporazum i obnovile sankcije koje su izazvale krizu iranske ekonomije.

Šest velikih sila – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka, i Evropska unija, postigli su 2015. godine istorijski sporazum s Iranom koji je pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat su mu ukinute medjunarodne sankcije.

Iran je 8. maja zapretio da će za 60 dana nastaviti da obogaćuje uranijum u većoj meri ako u tom roku sa svetskim silama ne bude dogovoren novi nuklearni sporazum.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.