U trendu

Iran ugasio dve kamere IAEA u svom nuklearnom objektu

TEHERAN – Iran je danas uklonio dve nadzorne kamere Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) iz jednog od svojih nuklearnih objekata, i tako podigao tenzije sa nadzornom agencijom Ujedinjenih nacija, prenosi Rojters.

„IAEA je do sada bila ne samo nezahvalna za našu široku saradnju, već to smatra i dužnošću Irana. Nadležni organi su naredili da se od danas kamere za onlajn nadzor obogaćivanja uranijuma (OLEM) ugase“, saopštila je iranska državna televizija.

Teheran je naveo i da njegov civilni nuklearni ogranak, Organizacija za atomsku energiju Irana, nadgleda gašenje kamera.

Rečeno je da su 80 odsto postojećih kamera „sigurnosne“ kamere IAEA i da će nastaviti da rade kao i ranije, preneo je AP.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Nemačka i Francuska podnele su juče bordu Međunarodne agencije za atomsku energiju nacrt rezolucije u kojoj se kritikuje Iran, jer nije u potpunosti odgovorio na pitanja agencije UN za nuklearni nadzor o tragovima uranijuma koji su pronađeni na neprijavljenim lokacijama, preneo je Rojters.

Podnošenje rezolucije znači da će se o njoj raspravljati i glasati na ovonedeljnom tromesečnom sastanku Odbora guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju, koji čine 35 zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar