U trendu

Iran: Uhapsen i treci poznati reditelj u nedelju dana

TEHERAN – Iran je uhapsio međunarodno poznatog reditelja DŽafara Panahija i on je treći iranski reditelj koji je zatvoren za manje od nedelju dana.

Hapšenje reditelja Panahija i dalji pritisak na njegove kolege dolazi posle talasa najnovijih hapšenja, u vreme kada su eskalirale tenzije između iranske vlade i Zapada, preneo je AP.

Bezbednosne snage su pritvorile nekoliko stranaca i poznatog političara reformistu, u vreme kada su pregovori o oživljavanju iranskog nuklearnog programa sa svetskim silama dospeli u ćorsokak, a povećala se zabrinutost zbog ekonomske krize.

Panahi, jedan od najpoznatijih reditelja disidenata, pojavio se u kancelariji tužilaštva u ponedeljak uveče, kako bi proverio slučajeve njegovih pritvorenih kolega od prošle nedelje, a onda su bezbednosne snage uhvatile i njega.

Panahijev kolega, koji je govorio za AP tražeći da mu se ne objavi ime, rekao je da su Panahija vlasti poslale u ozloglašeni zatvor Evin da služi staru zatvorsku kaznu.

Panahi je 2011. godine osuđen na šest godina zatvora po optužbama da je stvarao antivladinu propagandu i zabranjeno mu je da režira filmove 20 godina i da izlazi iz zemlje.

Kazna nikada nije stupila na snagu, a Panahi je nastavio da tajno pravi filmove, bez dozvole vlade, koji su u inostranstvu emitovani i dobili priznanja.

Osvojio je nekoliko festivalskih nagrada, među kojima su berlinski „Zlatni medved“ iz 2015. godine, za film „Taksi“, kao i venecijanski „Zlatni lav“ 2000. godine zbog filma „Krug“.

Berlinski međunarodni filmski festival je saopštio da je užasnut i šokiran saznanjem da je Panahi uhapšen.

„Hapšenje DŽafara Panahija je još jedno kršenje slobode izražavanja i slobode umetnosti“, naveli su direktori Berlinskog festivala.

Pre njega, uhapšena su dvojica iranskih reditelja, Mohamed Rasulof i Mustafa al-Ahmad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.