U trendu

Iran uklonio nekoliko nadzornih kamera UN u Karaju

TEHERAN – Iran je danas priznao da je uklonio nekoliko nadzornih kamera koje su postavili inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), u nuklearnom postrojenju Karaj, u kome je izvršen misteriozni napad ranije ove godine.

Direktor iranskog nuklearnog programa Mohamed Eslami, pokušao je da dovede u vezu uklanjanje ovih kamera sa odgovorom Teherana svetskim silama koje su se odrekle svojih obaveza prema nuklearnom sporazumu iz 2015. godine.

„Strane nisu ispunile svoje obaveze pa ne postoji potrebe za postojanjem ovih kamera“, poručio je Eslami nakon sastanka sa iranskim poslanicima, prenosi AP.

On je rekao i da je ono što je Iran postigao u nuklearnoj oblasti zasnovano na domaćim istraživanjima i razvoju, i da to niko ne može da zaustavi, i potvrdio je da će sledeće nedelje da otputuje u Beč na sastanak sa IAEA, uz obrazloženje da Teheran ne želi da dozvoli da bude optužen da nešto skriva.

Njegova izjava usledila je nekoliko dana nakon poverljivog izveštaja IAEA koji je otkrio da UN inspektori pronašli četiri nadzorne kamere koje su uništene i oštećene nakon što su uklonjene sa lokacije nuklearnog postrojenja u Karaju, gradu oko 40 kilometara severozapadno od Teherana.

U junu, Iran je optužio Izrael da je u ovom postrojenju izvršio sabotažu, ne otkrivajući vise detalja napada, osim priznanja da je u njemu oštećena zgrada.

Incident u Karaju bio je samo poslednji u nizu sumnjivih napada na iranski nuklearni program koji su pogoršali regionalna neprijateljstva poslednjih meseci, dok svetske sile pokušavaju da sačuvaju nuklearni sporazum koji je u zastoju.

Smatra se da je Izrael izveo ovu sabotažu, iako Tel Aviv nije preuzeo odgovornost.

Napetosti oko nadzornih kamera su malo ublažene ranije ove nedelje kada je Eslami posle sastanka sa generalnim direktorom IAEA Rafaelom Grosijem u Teheranu rekao je da će Iran dozvoliti inspektorima UN da postave nove memorijske kartice u nadzorne kamere na nuklearnim lokacijama, i da nastave snimanje.

Iran je od 23. februara ograničio međunarodne inspekcije svojih nuklearnih postrojenja, kako bi izvršio pritisak na administraciju predsednika SAD Džozefa Bajdena da ukine sankcije koje je uvela prethodna administracija Donalda Trampa.

Pregovori Irana i međunarodne zajednice o ograničenju iranskog nuklearnog programa u zamenu za ublažavanje sankcija u zastoju su od juna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.