U trendu

Iran uručio protestnu notu SAD

Iransko Ministarstvo inostranih poslova uručilo je danas protestnu notu švajcarskom ambasadoru Djuliju Hasu, čija zemlja predstavlja američke interese u Iranu, zbog ukaza Donalda Trampa o zabrani ulaska u SAD državljana sedam muslimansih zemalja, medju kojima je Iran.

„Ministarstvo je pozvalo švajcarskog ambasadora kome je uručena pisana protestna nota o nedavnom ukazu američkog predsednika“, izjavio je portparol ministarstva Bahram Gašemi.

Iran i SAD nemaju diplomatske odnose 37 godina i Švajcarska predstavlja američke interese u toj zemlji.

Ministarstvo je Trampov dekret okarakterisalo „neprihvatljivim i u suprotnosti s konvencijama o ljudskim pravima i konzularnim dogovorima izmedju dve zemlje“.

„Podsetili smo švajcarskog ambasadora da je iranski narod takodje bio žrtva terorističkih grupa proteklih decenija i da Iranci poštuju pravila i zakone društva u kojem žive“, rekao je Gašemi.

Američki predsednik do daljeg je zabranio ulazak u zemlju sirijskim izbeglicama, a tromosečna zabrana izdavanja američkih viza uvedena je za državljane Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena.

Iran je najoštrije reagovao na odluku američkog predsednika ocenjujući da je uvredljiva i najavljujući princip uvodjenja mera reciprotiteta američkim putnicima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.