U trendu

Iran: Vrhovni sud potvrdio smrtnu kaznu izrečenu novinaru

DUBAI – Vrhovni sud Irana potvrdio je smrtnu kaznu koja je izrečena novinaru disidentu Ruholahu Zamu, uhapšenom 2019. nakon nekoliko godina koje je proveo u egzilu u Francuskoj, prenosi Rojters.

Portparol Vrhovnog suda je saopštio da je Ruholahu Zamu potvrđena smrtna kazna koju je ranije izrekao Revolucionarni sud.

Ruholah Zam je osuđen zbog podsticanja nasilja na antivladinim protestima održanim 2017. godine. On je pobegao iz Irana, a u Francuskoj je dobio azil. Oktobra 2019. godine iranska Revolucionarna garda je saopštila da je Zam uhvaćen u jednoj operaciji, ali nisu naveli gde se ona dogodila.

Novinska agencija bliska Revolucioranoj gardi je danas saopštila da su Zama agenti obaveštajne garde uhapsili septembra 2019. godine, nakon što je otputovao u Irak i da su ga doveli u Iran.

Nemiri u Iranu izbili su krajem 2017. godine, nakon što su se širom zemlje proširili protesti zbog ekonomskih problema u zemlji.

Zvaničnici navode da je na protestima ubijena 21 osoba, dok je na hiljade uhapšeno. Neredi su među najžešćima u Iranu u proteklih nekoliko decenija, a prošle godine u zemlji su izbili protesti sa još više zrtava zbog povećanja cena goriva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar