Iran započeo vojnu vežbu u zalivu, učestvuju dva nova broda

TEHERAN – Iranska mornarica započela je danas dvodnevnu vežbu raketama kratkog dometa u Omanskom zalivu, izvestili su državni mediji.

To je još jedna usred pojačanih regionalnih tenzija oko nuklearnog programa Teherana i američke kampanje pritiska protiv ove države, prenosi AP.

Dvodnevna raketna vežba održava se u jugoistočnom delu zaliva, a dva nova ratna broda iranske proizvodnje učestvuju u njoj – „Zereh“ ili „oklop“ koji je nosač raketa i „Makran“, nosač helikoptera namenjen za kontrolu priobalnog dela u južnom Iranu.

Iranske vlasti najavile su juče da će biti održana pomorska vežba „Ektedar“, kojima će prisustvovati komandant štaba iranskih oružanih snaga general-major Mohamed Hosein Bakeri, kao i general-major Abdelrahim Musavi i drugi visoki oficiri.

Nosač „Makran“ je najveće vojno plovilo Islamske republike koje može da nosi sedam helikoptera, potvrdio je iranski kontraadmiral Hosein Hanzadija prilikom najave vežbe.

Poslednjih nedelja Iran je intenzivirao svoje vojne vežbe.

U subotu je Revolucionarna garda održala pomorsku paradu u Persijkom zalivu, a nedelju dana ranije Iran je održao velike manevre bespilotnim letelicama u većem delu države.

Takođe prošle nedelje, Iran je u Zalivu zaplenio južnokorejski tanker za naftu i zadržao članove njegove posade i nastavlja da drži brod u iranskoj luci.
U utorak je američki državni sekretar Majk Pompeo optužio Iran da ima tajne veze sa militantnom mrežom al-Kaida i uveo nove sankcije protiv nekoliko visokih iranskih zvaničnika. Iran je negirao navedene optužbe, prenosi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.