U trendu

Iran: Ženama koje ne nose hidžab biće zabranjen ulazak u metro u Teheranu

TEHERAN – Žene koje ne budu nosile hidžab neće moći da uđu u metro u Teheranu, izvestila je danas iranska državna televizija.

U metrou u glavnom gradu Irana biće formirane posebne grupe koje će nadgledati sprovođenje novog pravila.

Mnoge Iranke, posebno one u velikim gradovima, odbile su da se pridržavaju pravila o nošenju hidžaba i nastaviće sa protestima pod sloganom „žene, život, sloboda“, ali u individualnijem obliku, piše „Gardijan“.

Do uvođenja nove uredbe iranskih vlasti dolazi nakon što devojčice u srednjim školama u Teheranu, Karadžu i drugim gradovima i dalje prijavljuju napade otrovom, navodi britanski list i dodaje da je u nedelju napadnuto najmanje devet škola.

Mohamed Hasan Asefari iz Komisije za utvrđivanje činjenica rekao je da bezbednosne agencije nisu bile u stanju da identifikuju počinioce, dok je ministarstvo zdravlja saopštilo da još nije utvrdilo o kom otrovu je reč.

Izvršni direktor kompanije „Teheran and Suburbs Metro Operation“ Masud Daršti najavio je osnivanje štaba za čednost i hidžab koji će putnicima izdavati podsetnike koji se odnose na nova pravila.

U gradu Isfahanu već je zabeleženo da je ženama koje nisu nosile hidžab zabranjen ulaz u metro, navodi „Gardijan“.

Vlada Irana u subotu je saopštila da će postaviti kamere na ulicama, kao i da će koristiti već postojeće saobraćajne kamere, kako bi otkrila žene koje se ne pridržavaju kodeksa oblačenja, te da će prestupnicama biti izrečene novčane kazne.

Lokalna policija je saopštila da će one dobiti „SMS poruke sa upozorenjem o posledicama“.

Ranije su iranske vlasti navele da će ženama koje budu privedene zbog nenošenja hidžaba biti izrečena novčana kazna od 19 funti. Istovremeno, automobili u kojima budu bile žene bez hidžaba biće zaplenjeni na 20 dana ukoliko je vozač prethodno već počinio isti prekršaj.

Iranski vrhovni lider ajatolah Ali Hamnei prethodno je izjavio da je nenošenje hidžaba povezano sa radom neprijatelja i špijuna.

Prema šerijatskom zakonu u Iranu, koji je donet nakon revolucije 1979. godine, žene su obavezne da pokriju kosu i nose dugu, široku odeću kako bi prikrile svoju figuru. Onima koje ne poštuju taj zakon sledi javni ukor, novčana kazna ili hapšenje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar