Iranci sahranili poginule u padu aviona, Kanađani odali poštu

TEHERAN/OTAVA – Iranci su u sredu sahranili svoje državljane, koji su među 176 poginulih prilikom obaranja ukrajinskog aviona u Teheranu, dok su univerziteti širom Kanade održali minut ćutanja kako bi odali poštu žrtvama.

Na jednom od snimaka objavljenim na internetu, vidi se kako je zastava Irana sklonjena sa kovčega jedne od žrtava, čija majka je vikala: „Skinite je“, prenosi Rojters.

U međuvremenu, kanadski ministar saobracaja Mark Garno rekao je da su istražitelji iz Kanade obišli mesto nesreće, u kojoj je stradalo 57 Kanađana, i da će kasnije pregledati olupinu.

„Ono što su nam Iranci rekli je da će nam biti dozvoljeno da učestvujemo ne samo u dekodiranju (crnih) kutija,već i u analizama“, rekao je Garno na konferenciji za novinare.

On je dodao da Kanada zahteva da ima zvaničan status u istrazi Irana o padu aviona, koji su oborile iranske snage, prenosi AP.

Garno je istakao da se dvoje kanadskih istražitelja nalazi u Iranu kao deo međunarodnog tima i da dobro sarađuju, ali da želi da njihovo učešće u istrazi bude formalizovano.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.