U trendu

Iranska delegacija ove nedelje u poseti Saudijskoj Arabiji

Iranska delegacija posetiće Saudijsku Arabiju do petka da bi započela proces ponovnog otvaranja diplomatskih misija, saopštio je predstavnik iranskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ta najava dolazi dan posle dolaska u Teheran diplomatske delegacije iz Saudijske Arabije.

„Planiramo odlazak dve delegacije za Saudijsku Arabiju do kraja nedelje. Jedna će ići u Džedu, a druge u Rijad u sklopu priprema za obnavljanje“ bilateralnih odnosa, rekao je danas iranski diplomata Alireza Enjati za državnu televiziju.

Šef iranske diplomatije Hosein Amir-Abdolahian i njegov saudijski kolega Fajsal bin Farhan u četvrtak su u Pekingu izjavili da će dve zemlje biti posvećene radu na zbližavanju. Ministri su se sastali manje od mesec dana posle iznenadnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Sunitska Saudijska Arabija i šiitski Iran prekinuli su veze 2016. godine pošto su demonstranti u Iranu napali saudijsku diplomatsku misiju jer je Rijad pogubio poznatog šiitskog sveštenika.

Sporazum dve suparničke sile na Bliskom istoku predviđa ponovno otvaranje ambasada, kao i obavezu da poštuju suverenitet i da se ne mešaju u „unutrašnja pitanja“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.