U trendu

Iranske vlasti će odgovoriti na sankcije Evropske unije

Iranske vlasti danas su oštro kritikovale nove sankcije koje je uvela Evropska unija (EU) i dodale da zadržavaju pravo da na njih odgovore, javila je agencija Irna.

„Svojom navikom na uvodjenje sankcija, EU gubi svaku racionalnost i ozbiljnost. Evropa tim pogrešnim pristupom smanjuje obim svojih odnosa“, izjavio je portparol iranske diplomatije Naser Kanani.

Prema njegovim rečima, Iran će „na efikasan i jak način“ odgovoriti na „nekonstruktivne akcije Evrope“.

EU je u ponedeljak uvela sankcije grupi od 29 iranskih zvaničnika, medju kojima je ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi.

Sankcije su uvedene i protiv nekih institucija kao što je državna Press TV, optužena za emitovanje „prinudnih priznanja“ pritvorenika posle gušenja protesta.

Protesti u Iranu su pokrenuti 16. septembra, na dan smrti Mahse Amini (22) u bolnici, gde je smeštena u teškom stanju posle hapšenja 13. septembra u Teheranu zbog „nošenja neprikladne odeće“ i nepoštovanja strogog pravila oblačenja žena u Iranu.

Demonstracije su kasnije prerasle u pokret protiv iranskih verskih vlasti. Prema podacima nevladinih organizacija više od 300 ljudi ubijeno je u gušenju tih protesta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar