U trendu

Iranski diplomata osuđen na 20 godina zbog pokušaja terorizma

BRISEL – Iranski diplomata Asadolah Asadi osuđen je danas za rukovođenje osujećenim bombaškim napadom na iransku opozicionu grupu „Mudžahedin e Halk“ (MEK) u Francuskoj 2018. godine, a belgijski sud je odbio njegovo pozivanje na diplomatski imunitet i izrekao mu kaznu od 20 godina zatvora.

Asadolah Asadi, iranski diplomata koji je službovao u Beču osuđen je za pokušaj terorističkog ubistva i učešće u aktivnostima terorističke grupe, a tokom suđenja negirao je optužbe i odbijao da svedoči pozivajući se na svoj diplomatski status, prenosi AP.

Kako se podseća, 30. juna 2018. godine, belgijski policajci nakon dojave o mogućem napadu na godišnjem okupljanju MEK-a, zaustavili su par koji je putovao automobilom na taj skup i u njihovom prtljagu pronašli su 550 grama eksploziva i detonator za koji je policija navela da bi u slučaju da je upotrebljen izazvao veliku eksploziju i paniku među 25.000 ljudi koliko ih je prisustvovalo skupu u blizini Pariza.

Asadi je dan kasnije uhapšen u Nemačkoj i prebačen u Belgiju. Sud je rekao da, pošto je Asadi bio na odmoru u vreme hapšenja, nije imao pravo na diplomatski imunitet.

Optužnica tereti Asadija da je on bio operativni vođa napada i da je vrbovao par iranskog porekla Amir Sadouni i Nasime Nami, godinama pre napada, kako bi dobio informacije o opoziciji.

Prema istrazi, Asadi je eksploziv prebacio u Austriju komercijalnim letom iz Irana, a kasnije je bombu predao paru tokom sastanka u restoranu u Luksemburgu.
Sadouni je osuđen na 15 godina zatvora, dok je za Nami izrečena 18-godišnja kazna.
Pomagači, četvrti optuženi Mehrdad Arefani osuđen je na 17 godina zatvora, a još trojica optuženih takođe su dobili kazne zatvora.

Tokom suđenja, advokati tužilaca i predstavnici opozicione grupe MEK, tvrdili su bez iznošenja jasnih dokaza da je diplomata napad organizovao po direktnom naređenju najviših iranskih vlasti, a Teheran je porekao da je umešan u zaveru, navodi AP.

Beleška belgijske bezbednosne službe u koju je agencija imala uvid identifikovala je Asanija kao oficira iranskog obaveštajnog i bezbednosnog ministarstva koji je radio pod pokrićem iranske ambasade u Beču.
Belgijski službenici državne bezbednosti rekli su da je radio za takozvano Odeljenje 312 Ministarstva, direkciju za unutrašnju bezbednost, koja se nalazi na spisku organizacija Evropske unije koje se smatraju terorističkim.

MEK, je nekada imala sedište u Iraku, a bila je najbolje organizovana među prognanim iranskim opozicionim grupama a vlasti u Iranu je smatraju neprijateljskom.

Uklonjena je sa liste terorističkih organizacija EU i SAD pre nekoliko godina nakon što je osudila nasilje i dobila podršku zapadnih političara, a MEK podržava čvrst stav prema Iranu i američke sankcije protiv te zemlje, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.