Iranski ministar: Vašington preti uništenjem čovečanstva

Nova američka nuklearna politika „približava čovečanstvo uništenju“, ocenio je iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif u noćašnjoj poruci na Tviteru.

SAD su u petak objavile da žele da pribave novo nuklearno oružje male snage, navodeći kao razlog rusko naoružavanje u tom domenu.

Ta objava je izazvala strah od novog širenja nuklearnog oružja i povećanog rizika od nuklearnog sukoba.

„Američka nuklearna strategija pokazuje povećanu zavisnost od nuklearnih bombi, što je kršenje Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja“, naveo je Zarif.

Prema njegovim rečima, „Trampova (predsednika SAD Donalda) tvrdoglava rešenost da ubije iranski nuklearni sporazum potiče iz iste opasne nesmotrenosti“.

Sporazum o neširenju nuklearnog oružja je potpisan 1968. a na snagu je stupio dve godine kasnije. Njegove potpisnice su gotovo sve države sveta, a u preambuli sporazuma se navodi „namera“ potpisnica da „što pre zaustave trku u nuklearnom naoružanju i preduzmu mere za nuklearno razoružanje“ da bi se vremenom postigla „eliminacija nuklearnog oružja“.

Iranski nuklearni sporazum je potpisan 2015, i njime je Iran pristao na ograničenje svog nuklearnog programa u zamenu za postepeno ukidanje medjunarodnih sankcija.

Donald Tramp se protivi sporazumu s Iranom i više puta je pretio da će povući SAD iz njega dok Evropljani smatraju da je taj sporazum najbolji način da se spreči da Iran razvije sopstveno nuklearno oružje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.