U trendu

Iskopan kip grčke boginje Higije u Turskoj

ANKARA – Kip grčke boginje zdavlja i zaštitnice apotekara Higije pronađen je prilikom arheološkog iskopavanja u drevnom gradu Aizanoi u centralnoj Turskoj.

Kao i većini statua pronađenim u Turskoj ovoj statui fali glava i veličine je čoveka, piše Grik reporter.

„Otkrili smo statuu Higije, boginje zdravlja i ćerke Asklepija, boga zdravlja u rimskoj i grčkoj mitologiji, ali nažalost glava nije preživela do današnjeg dana. Tokom prošlih iskopavanja u Aizanoiju, pronašli smo druge stvari koje su povezane sa Higijom i ova situacija nas navodi na pomisao da je u rimskom dobu možda bilo nekih građevina i zgrada povezanih sa kultom zdravlja u Aizanoiju“, rekao je koordinator iskopavanja Gokan Koskun.

Arheološko nalazište u Aizanoiju koje je staro skoro 5.000 godina nalazi se u blizini grada Čavdarhisar u provinciji Kutahia, i tamo se nalazi jedan od najbolje očuvanih hramova posvećenih Zevsu, vrhovnom bogu grčke mitologije.

Aizanoi je bio važno ekonomsko i političko središte u vreme rimskog doba, a u januaru 2021. godine arheolozi predvođeni Elifom Ozerom sa Univerziteta Pamukale pronašli su 651 rimskih novčića za koje se procenjuje da su stari oko 2.100 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.