U trendu

Islamska država koristi oružje mahom sa istoka, ali ga ima i iz Srbije

Dojče vele objavio je studiju londonske organizacije CAR (Conflict Armament Research) o poreklu oružja koje se nalazi u rukama boraca takozvane Islamske države, po kojoj oružje mahom dolazi sa istoka, SAD takođe imaju svoju ulogu, a zabeleženo je da oružja ima i iz Srbije.

Prema toj studiji, iz Srbije potiče 4,04 odsto oružja koje koriste borci Islamske države u Iraku i Siriji kao i da su pronađena ukupno 74 relevantna predmeta iz Srbije, od toga 64 u Iraku.

Međutim, svega četiri komada oružja iz Srbije, koje je pronađeno u Iraku, imaju godinu proizvodnje od 2000. do danas, dok je sve ostalo starije, mnogo toga iz ere SFR Jugoslavije.

Na listi ubedljivo prednjači Kina (43,5 odsto), zatim Rumunija (12,12), Rusija (9,55), Mađarska (7,21), Bugarska (5,29), a pronađeno je više od 30 komada oružja iz Nemačke, Iraka, Poljske, Češke, SAD, dok su iz Hrvatske pronađena dva komada, iz BiH i Albanije po jedan komad oružja.

DW prenosi i da je, kada se radi o poreklu municije, redosled nešto drugačiji- najviše dolazi iz Rusije (25,51odsto), Kine (25,47), Rumunije (13,25), SAD (6,06), Bugarske (4,44), Kirgizije (3,25), Srbije (2,95) i Turske (2,71).

Istraživanje organizacije CAR trajalo je više od tri godine (2014-2017) i obavljeno je na na teritoriji od Kobanea u Siriji do Bagdada.

Analizirano je više od 1.832 komada oružja, i više od 40.000 jedinica municije, a u izveštaju je detaljno opisan i put pojedinih isporuka.

Recimo, u arsenalu džihadista pronađeno je 19 sanduka municije 7,62 x 54 mm R koje je užički „Prvi Partizan“ legalno izvezao u Irak 2004. godine, a kako se navodi, taj kalibar metka odgovara ruskom automatskom oružju – kalašnjikovu i tokarevu.

Na pitanje CAR-a, srpska Vlada je navela da je pošiljka bila u sklopu napora međunarodnih trupa da opreme iračku vojsku nakon intervencije 2003.

U blizini Faludže je u junu 2016. nađeno 60 jugoslovenskih M-79 „Osa“ kalibra 90 milimetara koje su se, tokom raspada Jugoslavije, zatekle u svim bivšim republikama, navodi se u izveštaju i dodaje da je bugarski tromblon PG-7M put do fronta našao preko Srbije.

Prema zvaničnom Beogradu, srpska kompanija je 2. aprila 2014. uvezla 960 komada, da bi ih dva dana kasnije preprodala Ministarstvu odbrane Burundija.

Iako 90 odsto oružja i municije potiče iz zemalja istočne Evrope, Rusije i Kine, istraživači CAR su otkrili da dobar deo tog oružja dolazi iz SAD i Saudijske Arabije, koje su zvanično nabavljale oružje proizvedeno u istočnim članicama EU i NATO, a zatim ih ilegalno dostavljale verovatno sirijskim pobunjenicima da bi oružje konačno padalo u ruke islamista.

Analiza pronađenog naoružanja je dokazala i pokušaje da se zataška njegovo poreklo, jer je municija prepakivana, dok su serijski brojevi na puškama prefarbavani ili namerno grebani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.