U trendu

Isplati li se otići: Evo kolike su zaista plate u Nemačkoj

Ako želite raditi u Nemačkoj, najbolje ćete proći ako ste doktor stomatologije jer oni tamo zarađuju 117.000 evra bruto godišnje, dok ‘obični’ lekari zarade 78.000, a menadžeri finansijskih fondova oko 75.000 evra.

Ipak, većina radnika sa Balkana radi one manje plaćene poslove. Sobarice u hotelima,na primer, godišnje zarade 19.000 evra, dok čistačice u ugostiteljstvu imaju hiljadu evra više. Plata frizera je 21.000 evra godišnje, konobara 22.000 evra, a operatera u call centru 24.000 evra koliko mogu zaraditi radnici na blagajnama ili recepciji, pišu Nezavisne novine. Kuvar godišnje zaradi 25.000 evra, zubarski tehničar 26.000, a vozač kamiona 27.000 evra.

Nemački magazin „Die Welt“ sastavio je listu zanimanja koja bez stranaca nisu moguća. U mesnoj industriji, kako ističu, čak 40 posto zaposlenih su stranci. U sektoru proizvodnje osnovnih namirnica njih 37 posto su stranci, dok je u betonskoj industriji zaposleno oko 34 posto stranaca. U sektoru čišćenja i higijene radi oko 30 posto stranaca, koliko ih je u kulinarstvu i ugostiteljstvu.

Među poljoprivrednicima 29 posto su stranci, koliko ih radi i na građevini, odnosno popularnoj „baušteli“. Oko 25 posto stranaca radi u hotelijerstvu, 23 posto su magacioneri, a među radnicima u metalnoj industriji oko 20 posto, odnosno svaki peti je stranac.

7 komentara
 1. Carli

  Konkretno, ako imate dobre kvalifikacije, srednje škole, poput bravara, montera grejanja, atestirani zavarivači, možete jako dobro da zaradite i živite. Za jedno takvo zanimanje nemci plaćaju od 12- 17 e(neto), sa smeštajem, bonusima, prekovremeni rad…. Isplati se za mladog čoveka da zagrize i da se sredi u životu. Nije lako al treba pokušati. Naše majstore ovde izuzetno cene i poštuju, svaki sat je plaćen 100%. Na poslu nema kidanja, radi se bez tenzija i pritiska.

  1. Anonimni

   xaxxaxaxaxxa

 2. Anonimni

  3xnedeljno pasulj;3x nedeljno sarma,jednom nedeljni ručak ,ako nisi u smeni,samo tako može da se uštedi i preživi; zubnolekarke usluge se završavaju u otadžbini,,hrana se kupuje po lidlu,aldiju i ostalim jeftinijim prodavnicama.Gardaroba po rasprodajama. Kg hleba 3,50€ Kg mlevenog mesa oko 10€ mleko litar od 0,61-1,25€ Buter 2,50€ zejtin od 1-3€ frizer-ženski od 100 pa na gore kirija,zdravstveno,penziono,porez,i.t.d….. balkanski sir 250gr=1,20-2,50€ bugarski sir u konzervi oko750gr je 8€ kore za pitu se ponesu iz otadžbine kao i suhomenati,dugotrajni proizvodi… slavska sveća u crkvi 25€

 3. bambi

  J.b.l. vas nemacka. Idi te svi redom, cistite nemacke kanalizacije, dace vam nemci pare, gurnite ih usta pa ih pojedite, najedite se nemackih para. J.b.l. vas sve pare ovog sveta.

 4. Anonimni

  Ja danas u ( drzavnoj ) firmi dobio resenje . . . . . .21 900 din Drzava me dotira jos koju hiljadu do minimalne cene rada . kod nas je bolje ( ostajte ovde )

 5. Anonimni

  Super su vam informacije. Medjutim, trebali ste napisati da su to bruto zarade da ne misle čitaoci da je sve baš tako kako piše. Recimo, u restoranima čistačice uglavnom rade prijavvljene na mini Job što znači 450€ maksimum, i to bez prijave. U hotelima sobarice još gore: računa im se 4 sobe za sat vremena pa ako imaju, recimo, danas 10 soba onda je to samo 2,5 sata a to realno traje više od 3. Ako čekaju da gosti izadju onda i duze.

 6. Boki

  Potpisujem,

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike