U trendu

Isplivala tajna dokumenta FBI: Hitler se nije ubio, već…?

Američki FBI ispitao je informacije prema kojima nacistički vođa Adolf Hitler možda nije umro 30. aprila 1945, već je navodno pobegao u Argentinu podmornicom.

FBI je imao uvid u dokumenta sa kojih je skinuka oznaka poverljivosti, a koji svedoče o tome da je Hitler pobegao u Južnu Ameriku podmornicom po završteku Drugog svetskog rata, pet meseci nakon što se, kako kaže zvanična istorija, ubio u berlinskom bunkeru.

Dokumenta su datirana na 21. septembra 1945, dve nedelje pošto se Japan predao nakon što su SAD bacile atomske bombe, prenosi Miror.

Tokom godina počele su da kruže glasine da je nacistički vođa izgleda preživeo rat, a pojavile su se i informacije da živi u podnožju Anda.

FBI-jevi dosjei otkrivaju da je o tvrdnjama da je Hitler preživeo vođena istraga, pa su među dokumentima i brojna pisma između bivšeg direktora Jona Edgara Huvera i njegovih podređenih.

FBI je navodno informacije do kojih je došao preneo vojnoj obaveštajnoj službi.

U dokumentima se tvrdi da je nacistički lider stigao u Argentinu sa oko 50 ljudi za koje se veruje da su zvaničnici koji su pobegli iz Trećeg Rajha i članovi njihovih porodica. Navodi se da je bio lošeg zdravlja i da je patio od astme i čireva kada se iskrcao u Argentini.

Imenovano je šest argentinskih zvaničnika koji su navodno pomogli Hitleru da se smesti na ranču u podnožju Anda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (6)