U trendu

Isplivale prve fotografije novog Putinovog ljubimca (video, foto)

Ruski tajni lovac-dron „Okhotnik-B“ prvi put je uslikan na pisti u Sibiru, prenosi „Moskov tajms“.

Na fotografijama koje se mogu videti na društvenim mrežama vidi se kako neko vozilo vuče dron koji može da nosi dve tone bombi. Po izgledu, „Okhtonik-B“ podseća na ruske lovce pete generacije, ali ova bespilotna letelica još je naprednija i pripada šestoj generaciji, što podrazumeva i „stelt“ tehnologiju, odnosno smanjenu radarsku vidljivost.

Izradu ovog moćnog oružja navodno je zahtevao ruski predsednik lično, što možda potvrđuju i reči zamenika ministra odbrane Alekseja Krivoručka koji je prošle godine rekao da je „ovaj projekat apsolutni prioritet“ i da je reč o „najozbiljnim zadatku“. Krivoručko je tada najavio i da se prvi let očekuje na proleće 2019. godine, a testovi su uspešno završeni u junu 2018. godine.

View this post on Instagram

Bez slov. 😎

A post shared by Ivan Ivanov (@fighter_bomber_) on

Nije poznato mnogo detalja o bespilotnom bombarderu, ali sudeći prema pisanju ruskih medija, ova letelica može da dostigne brzinu od oko 800 kilometara na sat (223 m/s) i da se popne na visinu od 12.000 metara.

Ruski vojni zapovednici se nadaju da će koristiti „Okhotnik-B“ za udaranje protivavionske odbrane odozgo, piše „Moskov tajms“.

(Blic)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.