U trendu

Ispovest devojke koja je preživela smrtonosnu lavinu: Bio je mrkli mrak, jeli smo sneg

Đorđija Galasi (22) je jedna od devet preživelih od stravične lavine u Italiji koja je u potpunosti zatrpala hotel Rigopijano. Trebalo je punih 58 sati da Đorđiju izvade iz snega. Petoro ljudi je pronađeno mrtvo, a još 24 se smatra nestalim u nesreći koja je pogodila hotel u sredu poslepodne, prenose britanski mediji.

Lavina od 120.000 tona snega je pogodila hotel brzinom od 100 km/h pa gosti hotela nisu uspeli da se sakriju. Lavina je usledila nakon niza jakih potresa u tom području ranije tokom dana i nakon tri dana gustog snega. Malo je poznato da su se neki gosti okupili u prizemlju kako bi sačekali pomoć nakon zemljotresa.

Studentkinja Đorđija je otkrila da je sedela pred kaminom u predvorju sa svojim 25-godišnjim verenikom Vinćencom, vlasnikom picerije iz grada Đulijanova. Čekali su pomoć kada je krenula lavina.

– Ja sam bila uverena da nas čeka još jedan završni udar snega. Bila sam prestravljena – rekla je. Odjednom se sve srušilo oko nas. Bila sam dezorijentisana – ispričala je ona.

Đorđija se onesvestila, a kad je došla sebi, bila je toliko izgubljena u prostoru da nije znala na koju stranu da krene.

– Bio je mrkli mrak. Bili smo odsečeni od sveta. Bila je sablasna tišina. Osvetlela sam put mobilnim telefonom – ispričala je.

– Pričala sam sa verenikom, a naši glasovi su odjekivali. Vinćenco mi je objasnio da se zvuk odbija od snega. Imala sam osećaj da me neko zatvorio u kutiju. Čula sam ženu koju doziva svog muža, jecaje muškarca koji je bio teško povređen i majku koja je tešila sina dok je tražila izgubljenu kćerku. Jedni drugima smo podizali raspoloženje i pokušavali da ostanemo pribrani – dodala je.

– Nismo imali šta da jedemo. Jeli smo sneg. Adrenalin nas je držao živima. Kasnije smo zaboravili na glad. Izgubili smo osećaj za vreme – rekla je Đorđija.

U petak oko 11 ujutro čuli su spasonosne strojeve koji kopaju sneg. Vikala je: „Zovem se Đorđija. Živa sam!“

– Bilo je to nešto najlepše što sam ikad rekla. Spasioci su pitali ko je sve tu. Ponovila sam imena svih u grupi – dodala je Đorđija. Uspeli su da ih izvuku.

Akcija spašavanja i traganja za nestalima se nastavlja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar