U trendu

Istanbul: Hiljade žena učestvovalo u maršu povodom Dana žena uprkos zabrani

ISTANBUL – U Istanbulu hiljade žena su, uprkos zabrani, učestvovale u maršu povodom Međunarodnog dana žena, demonstrirajući oko dva sata pre nego što je policija upotrebila suzavac da rastera protest i privela neke učesnice.
Protest u centru Istanbula u sredu organizovan je sa zahtevom za poštovanje prava žena, kao i zbog velikog broja žrtava zemljotresa koji su pogodili Tursku i Siriju pre mesec dana, javio je AP.
Organizatorima je, drugu godinu zaredom, bilo zabranjeno da marširaju pešačkom avenijom Istiklal u najvećem turskom gradu, gde su marševi povodom Dana žena održavani od 2003. godine.

Policija je blokirala demonstrantima pristup aveniji, a reporter AP izvestio je da su policajci priveli najmanje 30 učesnika protesta i upotrebili suzavac, nakon što je grupa završila demonstracije u 18.00 sati po srednjeevropskom vremenu.
Lokalne vlasti zabranile su marš, navodeći da to područje nije dozvoljeno mesto za demonstracije, kao i da bi protest mogle da zloupotrebe terorističke grupe i da bi bila ugrožena nacionalna bezbednost.
Jedna od učesnica protesta, studentkinja, rekla je da se bore za emancipaciju žena, zaustavljanje nasilja nad ženama i bolje ekonomske uslove.
Demonstranti su držali transparente na kojima je pisalo: „Besni smo, mi smo u žalosti“ povodom pogibije više od 46.000 ljudi u zemljotresima u Turskoj 6. februara.
Na protestu je i osuđena turska vlada zbog povlačenja iz evropskog sporazuma potpisanog 2011. godine u Istanbulu koji štiti žene od nasilja u porodici.
Turska platforma pod nazivom „Zaustavićemo femicide“ saopštila je da su muškarci u proteklih godinu dana u Turskoj ubili 328 žena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar