U trendu

Istekao rok za platformu DF o novoj vladi CG

PODGORICA – Danas je istekao rok koji je Demokratski front dao strankama parlamentarne većine da se izjasne o formiranju nove vlade, a za ponedeljak, 13. decembra, je u Skupštini Crne Gore zakazano izjašnjavanje o inicijativi opozicionih stranaka za izglasavanje nepoverenja aktuelnoj izvršnoj vlasti na čijem čelu je Zdravko Krivokapić.

Izglasavanje nepoverenaj vladi ili organizovanje novih izbora je izvesno samo je pitanje, što nije nevažno, da li će vladu srušiti opozicija ili stranke iz vladajuće većine.

DF je saopštio da će u slučaju negativnog odgovora pokrenuti dijalog o organizovanju vanrednih parlamentarnih izbora, što uključuje i inicijativu za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore.

Izglasavanje nepoverenja Krivokapićevoj vladi zakazano je za poneđeljak 13. decembra na inicijativu poslanika opozicionih stranaka, koju je potpisalo 40 poslanika, a da bi inicijativa bila izglasana nedostaje jedan glas.

Po Ustavu Crne Gore, Skupštini može prestati mandat pre vremena na koje je izabrana raspuštanjem ili skraćenjem mandata parlamenta i to na predlog predsednika Crne Gore, vlade ili najmanje 25 poslanika. DF ima potrebnih 25 poslanika da bi podneo tu inicijativu.

Demokratski front ponudio je 22. novembra partnerima iz većine poslednju platformu sa predlozima za prevazilaženje političke krize. U platformi navode da su spremni da za mandatara podrže pogodnu ličnost, koju predlože partneri iz koalicija „Mir je naša nacija“ ili „Crno na bijelo“. Žele da se u novu vladu uključe autentični predstavnici manjinskih naroda, podseća podgorički portal Dan.

DF u dokumentu traži da se u najkraćem mogućem roku izabere nova vladu koja bi bila sastavljena od predstavnika tri pobedničke koalicije, jedna je od stavki platforme.

„Nova vlada treba da u značajnoj meri odražava izbornu volju građana, kako po strukturi, tako i po njenim programskim prioritetima. Nova vlada će poštovati prethodno postignute dogovore, što podrazumeva moratorijum na ideološke i programske razlike – navodi se u platformi.

DF, kao najbrojniji konstituent vlasti je, kako navode, spreman da u cilju postizanja dogovora napravi ustupke i dodatno uvaži specifični značaj manjih konstituenata.

Da DF planira dogovor o novim izborima, potvrdio je ranije predsednik Pokreta za promene Nebojša Medojević.

„Nakon isteka roka 10. decembra konstatovaćemo da li postoji 41 poslanik za formiranje nove vlade ili ne. Ako ne bude podrške od URA što je realno očekivati, Demokratski front će obavestiti kolege iz parlamentarne većine da su se stekli uslovi da krenemo u dogovor o organizovanju vanrednih parlamentarnih izbora“, rekao je Medojević.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović ranije je kazao u plenumu „da neko pregovara o izdaji izborne volje građana“, i da će zauzvrat dobiti kompenzaciju „od nekoliko desetina miliona evra“.

Krivokapić je juče kazao, povodom inicijative o izglasavanju nepoverenja vladi da očekuje da se ne može desiti još jedna politička korupcija.

„Očekujem da je Crna Gora postala otporna na te vidove političke korupcije bez obzira ko ima kakav odnos prema ovoj vladi“, rekao je Krivokapić juče.

Istakao je da ne može da dozvoli pomisao koja nekoga može da navede da iz pohlepe ili kockarskog pristupa pristane da promeni izbornu volju građana.

Ipak, nije isključio mogućnost da se opozicionoj inicijativi za izglasavanje nepoverenja vladi prikoloni jedan poslanik iz vladajuće većine, ali nije želeo da govori o imenima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar