U trendu

Ističe embargo UN Iranu na uvoz oružja

TEHERAN – Iran se na planu odbrane oslanja na sopstvene snage i nema potrebe da kupuje oružje u inostranstvu, saopšteno je u Teheranu uoči današnjeg isticanja embarga UN na konvencionalno oružje, čemu se SAD žestoko protive.

„Odbrambena doktrina Irana pretpostavlja čvrsto oslanjanje na svoj narod i njegove sposobnosti… Nekonvencionalno oružje, oružje za masovno uništenje i kupovina konvencionalnog oružja nisu sadržanu u iodbrambenoj doktrini Irana“, saopštilo je iransko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Danas ističe embargo Iranu na uvoz oružja koji je 2007. godine uveo Savet bezbednosti UN, a koji ističe danas na osnovu sporazuma Irana sa Rusijom, Kinom, Nemačkom, Velikom Britanijom, Francuskom i SAD o odustajanju Teherana da razvije nuklearno oružje u zamenu za popuštanje ekonomskih sankcija.

Napetoste u odnosima Vašingtona i Teherana narasle su od kako je, međutim, predsednik Donald Tramp 2018. jednostrano povukao SAD iz sporazuma.

U avgustu ove godine, Trampova administracija pokrenula je proces obnove sankcija UN Iranu, pošto je Savet bezbednosti odbacio njen zahtev da se produži embargo Teheranu na uvoz konvencionalnog oružja.

„Današnja normalizacija saradnje Irana sa svetom na planu odbrane pobeda je multilateralizma i mira i bezbednosti u našem regionu“, napisao je na Tviteru iranski ministar inostranih poslova Džavad Zafir.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.