U trendu

Istorija napada na političare u Japanu

TOKIO – Bivši japanski premijer Šinzo Abe, koji je danas preminuo nakon što je na njega pucano tokom predizbornog skupa, nije jedini japanski političar koji je napadnut, iako su takvi incidenti bili retki u posleratnoj istoriji ove zemlje.

Abeovog dedu po majci i nekadašnjeg premijera Nobusukea Kišija 1960. godine je napao nožem naoružan muškarac, koji se dovodio u vezu sa desničarskim grupama. Napadač je šest puta ubo Kišija u butinu, ali je Kiši preživeo jer mu nisu povređene glavne arterije.

Iste godine, lidera Japanske socijalističke parije Inejira Asanumu izbo je na smrt desničarsko orijentisani mladić tokom političkog mitinga.

Bivši ministar rada Hjosuke Niva preminuo je 1990. godine od rana koje je zadobio u napadu nožem, koji je izvršio mentalno poremećeni muškarac.

Potom je tadašnji gradonačelnik Nagasakija HItoši Motošima teško ranjen kada je na njega pucao jedan desničar, prenosi Rojters.

U 2007. godini ubijen je još jedan gradonačelnik Nagasakija Ičo Itoh, kada je na njega pucao jedan član organizovane kriminalne grupe.

Naoružani muškarac 1992. godine pucao je na tadašnjeg potpredsednika Liberalno dekoratske partije Šina Kanemaru, dok je držao govor, ali on nije povređen tom prilikom.

Još jedan pokušaj ubistva dogodio se 1994. godine, kada je desničarski ekstremista pucao na tadašnjeg premijera Morohira Hosokavu, koji nije povređen.

Gradonačelnik malog grada Mitake Joširo Janagava teško je ranjen kada je napadnut kod kuće 1996. godine, a policija je sumnjala da iza napada stoji organizovani kriminal.

Poslanik Demokratske partije Koki Iši preminuo je nakon što ga je predstavnik desničarske grupe napao ispred njegove kuće 2002. godine.

Poslednji incident, do današnjeg napada na Abea, zabeležen je 2006. godine kada su zapaljeni kancelarija i kuća bivšeg generalnog sekretara Liberalne demokratske partije Koičija Kata.

Bivši japanski premijer Šinzo Abe je preminuo danas u bolnici, u koju je prebačen nakon što je na njega pucano dok je držao govor na predizbornom skupu u gradu Nari.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar