U trendu

Istorijska odluka o “pomognutom samoubistvu”

RIM – Prvi put u Italiji pacijentu koji je pati od neizlečive bolesti je zakonski dopušteno takozvano “medicinski pomognuto samoubisto”, prenoe italijanski mediji, koji slučaj ocenjuju kao istorijski.

Agencija Ansa donosi detalje da se radi o 43-godisnjem čoveku, čije ime se ne navodi, iz regije Marke koji je nakon saobraćajne nesreće pre 13 godina ostao trajno paralizovan, a u životu ga održvaju medicinski aparati.

Do sada su Italijani, koji su zbog neizlečive bolesti ili trajnog invaliditeta, želeli da na ovaj način okoncaju život, putovali u Svajcarsku gde je „pomognuto samoubisto“ zakonski dozvoljeno.

U Italiji još uvek ne postoji zakon koji dozvoljava „pomognuto samoubisto“, ali jedna sudska odluka u drugom slučaju, ponzatom kao „Košoni“, prema imenu disk dzokeja koji je uz pratnju prijatelja završio život u jednog klinici u Švajcarskoj otvorila put i drugima koji to žele da urade u Italiji.

Ipak odluka ni u ovom istorijskom slučaju nije bila ni laka ni brza.

Nakon 13 meseci i konsultacija sa različitim lekarima utvrđeno je da je bolest neizlečiva, da pacijent trpi bolove i da je svesno doneo odluku o „medicinski pomognutom samoubistu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar