U trendu

Istraga EP protiv Faraža zbog neprijavljenih poklona

LONDON – Evropski parlament pokrenuo je istragu u vezi s tvrdnjama da lider britanske Bregzit partije Najdžel Faraž nije prijavio poklone čija je vrednost procenjena na skoro pola miliona funti, objavio je londonski „Indipendent“.

Izvor blizak predsedniku EP Antoniju Tajaniju potvrdio je listu da će ovim slučajem da se bavi nadležni komitet zadužen za finansijska pitanja.

Prošle nedelje je objavljeno da je Faraž dobio poklone u vrednosti od 450.000 funti od tajkuna Arona Banksa, uključujući automobil s vozačem, kao i putovanja u SAD da bi se sastao s desničarskim političarima.

Kanal 4 navodi da Faraž ništa od toga nije prijavio u EP.

Faraž bi, prema pravilima EP, mogao da bude kažnjen novčano i do 10.000 evra. Moguća je i suspenzija „svih ili pojedinih aktivnosti u parlamentu u periodu od dva do 30 dana“, ali mu se ne može oduzeti pravo da glasa.

Politiko navodi da je Faraž, povodom ovog slučaja, porucio da je reč o privatnom pitanju i da nije prijavio poklone EP jer namerava da napusti politiku i počne novi život u SAD.

Istraga se pokreće uoči izbora za Evropski parlament.

Prema prošlonedeljnim rezultatima istraživanja javnog mnjenja, objavljenih u „Tajmsu“, Faražova partija je izbila na prvo mesto, dok su konzervativci britanske premijerke Tereza Mej pali na peto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar