Italija će postati lider Evrope?

Italijanski premijer Mateo Renci pozvao je u petak Italijane da podrže ključni referendum o ustavnim promenama, poručivši da bi Italija mogla da postane najsnažnija evropska zemlja ukoliko ishod glasanja bude pozitivan.

„Ova nedelja bi mogla da promeni živote naše dece. Nismo u pitanju ni mi, niti ijedna politička partija, već deca“, rekao je Renci, obrativši se velikom broju okupljenih ljudi u svojoj rodnoj Firenci, dva dana uoči referenduma koji bi mogao da iz korena promeni njegovu karijeru, prenosi Rojters.

Renci je, uputivši sinoć poslednji apel Italijanima pred referendum, naglasio da bi pobeda pristalica njegovog predloga reforme „pružila Italijanima mogućnost da ispišu stranicu istorije“.

„Ako pobedi „da“, Italija će postati lider u Evropi“, istakao je premijer, koji je obećao da će odmah staviti veto na budžet EU kako bi primorao italijanske partnere da njegovoj zemlji više pomognu u rešavanju problema s prilivom migranata koji pristižu na italijanske obale.

Finansijska tržišta i evropski politički lideri strahuju da bi pobeda opozicionog tabora koji je protiv ustavnih promena na referendumu 4. decembra mogla da izazove političku nestabilnost i ponovna previranja za italijanske banke, uvodeći evrozonu u novu krizu.

Renci je obećao da će podneti ostavku ukoliko njegovi sunarodnici odbace njegov plan o drastičnom smanjenju uloge gornjeg doma Senata i ovlašćenja regionalnih vlasti, dok opozicija tvrdi da bi reforma smanjila ključnu demokratsku kontrolu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.