U trendu

Italija: Desnica ima tri predloga za novog predsednika drzave

RIM – Savez italijanskih konzervativaca predložio je danas tri moguća kandidata za novog šefa države, ostavljajući levom centru da odgovori sa svojim kandidatom, pošto je parlament i dalje podeljen oko naslednika odlazećeg predsednika Serđa Matarele.

Liga, Braća Italije i Forca Italia izašli su sa imenima bivšeg predsednika Senata Marčela Pere, bivše ministarke obrazovanja i gradonačelnice Milana Leticije Morati i Karla Nordija, penzionisanog sudije, prenosi Rojters.

„Nije nam namera da bilo šta namećemo… nadamo se da će ova imena biti primljena sa spremnošću da se o njima razgovara“, poručio je lider Lige Mateo Salvini na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim saveznicima.

Parlament Italije nije u prvom krugu izabrao predsednika države pošto nijedan kandidat na tajnom glasanju nije dobio dovoljan broj glasova, a novo glasanje zakazano je za danas.

Oko 1.000 članova dva doma parlamenta, Doma poslanika i Senata i predstavnici regija i autonomnih pokrajina počeli su da glasaju u ponedeljak posle podne za izbor naslednika Serđa Matarele, a pobedniku tajnog glasanja u parlamentu potrebna je dvotrećinska većina u bilo kojem od tri kruga izbora.

Glasanje se ponavlja sve dok jedan od kandidata ne dobije dovoljno glasova.

Aktuelni premijer Mario Dragi smatra se favoritom, a među onima koji se smatraju mogućim kandidatima su još bivši predsednik donjeg doma parlamenta Pjer Ferdinando Kasini, bivši premijer Đulijano Amato i predsednica Senata Marija Elisabeta Alberti Kaselati, naveo je ranije Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar