U trendu

Italija: Izlaz iz krize – što više vakcinisanih što pre

RIM – Naš cilj je da vakcinišemo što je moguće više osoba u što kraćem roku, rekao je italijanski premijer Mario Dragi u govoru u Senatu, prenosi agencija Ansa.

“Godinu dana nakon početka poandemije moramo učiniti sve moguće da rešimo krizu. Znamo kako da to uradimo, imamo četiri vakcine sigurne i efikasne, a u aprilu stiže i peta”, rekao je premijer Dragi.

Potvrdio je da se se već nadoknađuje vreme kašnjenja zbog nedostatka vakcina, te da je samo u ovom mesecu imuniziranmo dva puta više osoba nego u predhodna dva meseca.

Premijer Dragi obratio se u Senatu pred sutrašnji sastanak Saveta Evropske unije.

Naglasio je da će insistirati da farmaceutke kompanije u potpunosti poštuju ugovor o isporuci anti-kovid vakcina.

Dragi je najavio da će, čim to epidemipološka situacija dozvoli, biti otvorene škole, čak i u područjima visokog rizika od zaraze, takozvanim crvenim zonama.

Apelovao je na regije, koje samostalno donose i sprovode plan vakcinacije, da poštuju preporuke centralne vlade i Ministarstva za zdravstvo, to jest da prvenstvo u imunizaciji daju starijim osobama.

Ova preporuka je odgavor na sve više vesti o tome da razne profesije, kao advokati i sudije ili službenici vlade, tvrdeći da je njihov posao prioritetan, se vakcinisu pre starih osoba koje su najviše ugrožene pandemijom.

Premijer Dragi je pozdravio odluku da u jedom delu sutrašnjeg sastanka Veća Evrope učestvuje i američki predsednik Dzo Bajden i to je ocenio kao “podstrek jačanju američko-EU odnosa”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.