U trendu

Italija: Kriza koalicione vlade Marija Dragija

RIM – Italijanski premijer Mario Dragi izjavio je da će se povući s funkcije ako se Pokret 5 zvezda povuče iz njegove koalicije i pozvao stranke koje ga podržavaju da prestanu da postavljaju „ultimatume“ njegovoj vladi.

Lider Pokreta 5 zvezda, bivši premijer Đuzepe Konte prošle nedelje je podneo listu političkih zahteva za nastavak podrške vladi i zapretio da će uskratiti podršku ako Dragi ne preduzme niz mera, prenosi Rojters.

Ključno glasanje o poverenju paketu podsticaja i pomoći porodicama i firmama da se izbore sa energetskom krizom održaće se ove nedelje u Senatu, ali još uvek nije jasno da li će Pokret 5 zvezda učestvovati u glasanju ili će napustiti koaliciju.

U želji da ublaži tenzije, a nakon sastanka sa sindikatima Dragi je rekao da se mnogi politički prioriteti Pokreta 5 zvezda preklapaju sa vladinim, ali je upozorio na stalne zahteve koalicionih partnera.

„Vlada ne funkcioniše sa ultimatumima, ona s njima gubi smisao svog postojanja“, rekao je Dragi na konferenciji za novinare, dodajući da neće biti voljan da ostane premijer ako se Pokret 5 zvezda povuče iz kabineta.

Lider Desničarske lige Mateo Salvini, čija je stranka najveća u Dragijevoj koaliciji, u junu je rekao da će u septembru odlučiti da li će ostati u vladi ili ne.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar