Italija: Nastavljaju se problemi sa vakcinacijom

RIM – Nastavaljaju se problemi sa vakcinacijom protiv kovida19 U Italiji, zbog jednostrane odluke američkog proizvodzača vakcine Fajzer, da smanji isporuku dogovorenih količina, piše agencija Ansa.

Do sada u Italiji je vakcinisano milion i 525 hiljada osoba, ali je drugu dozu leka primilo samo 226.622 Italijana.

Prema ugovoru sa proizvodzačem u Italiju je trebalo da stize sedmično pola miliona Fajzer vakcina.

Na osnovu ugovora vlada je donela plan masovne vakcinacije, ali zbog kašnjenja u ispruci, taj plan već kasni između mesec i mesec i po dana.

Italija je, za sada, jedina članica EU koja je preduzela zakonske mere proitv proizvodžaca Fajzer vakcine zbog nepoštovanja ritma isporuke, a Nemačka je za sada obustavila plaćanje leka.

U međuvremenu predsednica Evropske Komisije Ursula Von der Lajen je zahtevala od proizvodzača vakcine Fajzer da poštuje dogovor, podsetila da je EU finansirala projekat istraživanja i pronalaska vakcine i najzad zapretila da će zemlje EU blokirati izvoz leka iz pogona koji se nalaze na teritoriji zemlja članica EU.

U Italiji kao i drugim EU zemljama za sada se koristi samo Fajzerova vakcina protiv kovida19, a nakon što dobije odobrenje Evropske agencije za lekove u kampanju vakcinacije biće uključena i vakcina englesko-švedske kompanije AstraZeneka. Međutim i taj proizvodzač je već najavio da će isporuka njegove vakcine kasniti i da će prve količine biti manje za 60 odsto.

Mediiji spekuilišu da je i u ovom slučaju kašnjenje posledica činjenice da proizvodzač isporučuje lek zemljama van EU.

To nije tačno rekao je direktor farmaceutske kompanije “Astra Zeneka” Paskal Sorio, koji je rekao da u ugovoru ne postoji nikakva klauzula koja obavezuje proizvodzača o količinama dostavljene vakcine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.