U trendu

Italija: Od danas zatvorene regionalne granice

RIM – Od danas u Italiji, na celoj nacionalnoj teritoriji, stupa na snagu zabrana kretanja među regijama.

Prema pisanju italijanske štampe, koja poslednjih nekoliko dana pokušava objasniti, po mnogima komplikovane, anti-kovid mere koje će biti na snazi u dane pred i za Božic kao i Novu Godinu, cela Italija će, bez obzira na epidemiološku situaciju biti prograšena „crevenom“ zonom.

To znači da se neće moći izlaziti iz svojih kuća sem u iznimnim slučajevima, ali i tada sa takozvanom auto-potvrdom, da je izlazak opravdan.

Ova objašnjenja su veoma važna jer, ako neko prekrši zabranu, predviđene kazne su od 400 do 3.000 evra, a opravdanje “nisam znao ili razumela” ne vredi.

U međuvremenu u dane 28, 29, 30. decembar i 4. januara građani će moći da se kreću u granicama vlastite opštine, a da bi prešao u drugu opštinu, takođe će morati da ima valjano opravdanje.

Moguće da nekome objašnjenja izgledaju nevažna i preterana tolika pažnja koju im posvećuju mediji, ali za građane je važno jer se dešavalo u prvom talasu pandemije da ljudi odu u kupovinu u samoposlugu gde inače kupuju, da bi tek nakon što ih zaustavi policija i izda kaznu od 400 evra, saznali da su, i na toj kratkoj razdaljini, prešli granicu između dve opštine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.