Italija: Ove godine se na hranu troši manje novca

RIM – Ove godine Italijani će na hranu potrošiti 30 milijardi evra manje nego prethodne godine, predviđa najveća organizacija koja predstavlja proizvođače hrane u Italiji, “Koldireti”.

Pandemija kovida19 utiče i na kupovnu moć Italijana, više se štedi, manje kupuje. Italijani se odriču sira, salame, ulja i vina.

Proizvođači vina i maslinovog ulja, za koje je period od oktobra do januara vrh prodajne sezone, ove godine beleže drastično smanjenje. Prodaja vina u decembru je manja za 80 odsto.

„Ove godine nije bilo velikih porudzbina, kao prethodnih godina, kada preduzeća, porodice, pojedinci, restorani, pizcerije naručuju gajbe vina bilo da poklone, ili da imaju za sebe. Vinski podrumi su prepuni. Za sada je tako, a tek ćemo videti kako će biti“, kaže proizvodzač vina, Emanuel Kalaon.

I za proizvođače maslinovog ulja sezona prodaje je na nuli.

Kampanja prodaje počinje u oktobru, maslinovo ulje se prodaje pojedinacno, restoranima i lancima prodaje na veliko.

Ove godine prodaja maslinovog ulja restoranima je na nuli jer je većina zatvorena ili rade sa umanjenim kapacitetima, kaže Karlo Barnaba koji zajedno sa bračom ima porodične maslinjake, i proizvodnju ulja.

Prema italijanskom zakonu neprodato flaširano maslinovo ulje može da se drži u magacinima ne više od godinu i po, posle toga treba ga baciti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.