U trendu

Italija: Parlamentarni izbori u delikatnom trenutku za Evropu

RIM – Italijani danas glasaju na parlamentarnim izborima koji bi, u kritičnom trenutku za Evropu, u jeku sukoba u Ukrajini i globalnog porasta cena energenata, politički kurs Italije mogli oštro da pomere udesno.

Biračka mesta su otvorena jutros u 07.00 sati i do podneva je izlaznost bila jednaka ili nešto manja nego u isto vreme tokom poslednjih opštih izbora održanih 2018. godine, prenosi AP.

Očekuje se da će brojanje glasačkih listića početi ubrzo nakon što se birališta zatvore večeras u 23.00 sata, sa projekcijama zasnovanim na delimičnim rezultatima koji se očekuju sutra, rano ujutro.

Objavljivanje rezultata istraživanja javnog mnjenja je zabranjeno u periodu od dve nedelje pre izbora, ali su ankete pre toga nagovestile da su najpopularniji liderka krajnje desnice Đorđa Meloni i njena partija Braća Italije sa neofašističkim korenima.

To sugeriše da su Italijani spremni da prvi put od Drugog svetskog rata izglasaju krajnje desničarsku vladu.

„Danas možete pomoći u pisanju istorije“, tvitovala je jutros Melonijeva.

Njena stranka je deo desničarskog saveza koji su sklopili sa Antimigrantskom Ligom Matea Salvinija i Forca Italija Silvija Berluskonija, premijera Italije u tri mandata.

Odmah iza Melonijeve po javnoj podršci je bivši premijer Enriko Leta i njegova Demokratska stranka levog centra.

Leta je tvitovao svoju fotografiju na glasačkoj kutiji i poruku „Dobro glasajte!“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar