U trendu

Italija: Polemika oko raspeća u školama

RIM – Sa početkom nove školske godine u Italiji je oživela decenijama stara kontroverza između katolika i laika o legitimnosti isticanja raspeća u školskim učionicama.

Najnovijom odlukom kasacinog suda ostavljeno je „nižim nivoima“, to jest školama i drugim obrazovnim i javnim ustanovama da „razumnim dogovorom nađu rešenje, a ako je potrebno da se pored raspeća istaknu i simboli i drugih religija“, piše „Republika“.

U Italiji, ne samo u školama, već i sudskim salama, a često i u bolničkim sobama, na zidu je istaknuto raspeće i po tome je ova zemlja usamljen slučaj u Evropi.

Oni koji se zalažu da raspeće bude na zidovima javnih ustanova, ističu da je reč ne samo o religioznom simbolu, već i o istorijsko-kulturnom nasleđu koji čini deo kulturnog identiteta Italijana.

Za laike i nekatolike isticanje raspeća u javnim ustanovama je nedopustivno favorizovanje jedne, katoličke religije što je suprotno ustavom proklamovanom principu o jednakosti svih gradzana i svih religija pred zakonom.

U Italiji, prema zvaničnim podacima 16 odsto od 63 miliona stanovnika su laici ili agnostici, a još 10 odsto su vernici, ali ne katolici.

Običaj isticanja raspeća u javnim ustanovama u Italiji zasniva se na zakonima koji donetim u vreme fašizma, 1924. godine, i zadržao se do danas uprkos tome što je nakon Drugog svetskog rata, 1948. godine ustavom proglašena jednakost svih religija, a Italija definisana kao sekularna država.

„U državi u kojoj po ustavu ne postoji državna religija isticanje raspeća u javnim ustanovama, uključujući i škole, nedopustiva je privilegija za katoličku veru“, ističe se u saopštenjju Udruženja italijanskih ateista i agnostika (UAAR), koje je u proteklim godinama pokrenulo više sudskih postupaka protiv isticanja raspeća u školama kao čin nespojiv sa ustavnim opredelenjem da je religija odovjena od države.

Slučaj je dospeo i do Evropskog suda u Pravde u Strazburu, koji je najpre osudio italijansku praksu isticanja simbola jedne religije u javnim ustanovama, a zatim je novom odlukom odredio da je to pitanje koje suvereno treba da uredi svaka država.

U pojedinim evropskim zemljama takođe se može naći raspeće u školama, ali to nije zakonski obavezujuće.

U Francuskoj je isticanje religioznih simbola u javnim ustanovama zakonski zabranjeno još 1905. godine. U Austriji je dozvoljeno isticanje raspeća u školskim učionicama samo ako je najmanje polovina učenika katoličke vere. U Nemačkoj raspeće na zidovima u školskim učionicama je zakonom zabranjeno, u Švajcarskoj takođe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar