Italija: Policija protiv igara izazova, uputstvo roditeljima

RIM – Posle tragične smrti dvoje dece od 9 i 10 godina koji su žrtve takozvanih “izazova” na Tik-Tok, jednoj od popularnih socijalnh mreža, italijanska policija objavila je na zvaničnoj fejsbuk stranici uputstava za roditelje, pise onlajn novina “Fanpejdz”.

Deca često veruju da su besmrtni i da im se ništa ne može desiti, a u stvari zbog svoje mladosti nisu u stanju da predvide da se takva igra može tragično završiti.

Roditelji treba da razgovaraju sa decom o igrama na socijalnim mrežama i da se osiguraju da su deca shvatila opasnost koju takve igre nose, kao i da ne podležu podstreku vršnjaka ili takozvanih “influensera” da učestvuju u opasnim onlajn igrama.

Policija sugeriše roditeljima budu radoznali i da prate, da se upoznaju se najnovijim “izazovima”, jer u nekim od tih igara od dece se traži da uzimaju preteranu količinu lekova, da gutaju velike količine namirnica koje se uobičajeno koriste u kuhinji, neke ih podstiču da iskaču iz auta, da sede na zelezničkim šinama i pobegnu u zadnji čas ispred nadolezaečeg voza, ili da se “dave do poslednjeg daha”.

Upravo to je bio slučaj sa dvoje dece u Italiji, koja su u zadnjih 15 dana, umrla sledeći uputstva igre izazova.

Policija upućuje roditelje da vode računa koliko vremena deca provede lutajući po socijalnim mrežama, i da postave ograničenja.

Savetuje roditeljima da, ukoliko na mobilnim telefonima dece pronađu video zapise igara “izazova”, to odmah prijave policiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.