Italija preispituje svoj plan vakcinacije

MILANO – Italija je morala da smanji svoj dnevni broj vakcinacija protiv kovid-19 za više od dve trećine i moraće da preispita ceo svoj program vakcinacije u slučaju da se problemi sa snabdevanjem nastave, izjavio je danas visoki zdravstveni zvaničnik Franko Lokateli.

Vakcinacije su pale na 20.000-25.000 dnevno sa vrhunca od preko 90.000 pre oko dve nedelje, nakon odlaganja isporuka američkog proizvođača lekova Fajzer, rekao je Lokateli, šef italijanskog višeg zdravstvenog saveta, prenosi Rojters.

Sad kad je britanska AstraZeneka takođe upozorila na smanjenja isporuka svojih doza – čak i dok čekaju odobrenje za upotrebu u EU – Italija će možda morati da izmeni svoj plan vakcinacije, rekao je Lokateli na konferenciji za novinare.

Rim je zapretio tužbom protiv kompanije Fajzer koja je prošle sedmice saopštila da privremeno usporava isporuke Evropi kako bi napravila promene u proizvodnji koje bi povećala proizvodnju.

Isporuke Fajzerovih vakcina za Italiju bile su ove nedelje za 29 odsto niže, a sledeće nedelje će biti manje za 20 odsto, mada bi od 1. februara trebalo da se vrate na dogovoreni nivo, rekao je Lokateli.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.